Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Appetitt annonse

APPETITT Hundefor til din irsksetter.

Appetitt hundefôr og kattemat er utviklet og produsert i Norge med egen forsknings- og utviklingsavdeling. Appetitt er norsk, kortreist, ferskt og miljøvennlig og sikrer norske arbeidsplasser og bidrar til verdiskaping i landet. Råvarene i Appetitt hentes i hovedsak fra norske produsenter, hvilket blant annet gjør at alle våre råvarer er GMO-fri, vi har en god kontroll på dyrevelferd hos våre produsenter, og ikke minst at vi støtter norsk landbruk som blant annet har et av verdens laveste forbruk av antibiotika til produksjonsdyr. Alle varianter har en høy andel av hydrolyserte proteinkilder fra marine og animalske kilder (laks og kylling). Dette gir svært høy proteinfordøyelighet og kan redusere fare for allergier.

Litt om Appetitt

En svært stor fordel med Appetitt er at fôret er utviklet for norske forhold i samarbeid med norske utøvere. Fôret er nøye testet under tøffe forhold som for eksempel Finnmarksløpet og Iditarod. Når en hund skal springe kontinuerlig i ni døgn i snø og alt mulig vær under Iditarod sier det seg selv at det stiller store krav til oss. Vi er nødt til å utvikle et fôr som hunden tar opp raskt og med minst mulig belastning for magen, vi må gi ekstra støtte til mage, ledd og immunforsvar, tilføre nok energi, og proteinkvaliteten må være på topp. En slik fôr utvikling har mye å si for deg som er jeger. Et godt eksempel på hvordan vi jobber med vår sammensetning av råvarer er råvaren krill. Ved bruk av Krill har studier vist blant annet at hundene får høyere omega-3 index, lavere inflammasjon, høyere nivåer av Kolin som blant annet er viktig for konsentrasjon og restitusjon og økning av viktige næringsstoffer for glukosemetabolismen. (Burri et al 2019 og 2020).

Produkter til din irsk setter

Det er flere ulike produkter som er aktuelle for irsk setter fra Appetitt. Hva du velger er litt ut fra din hund sine behov og bruk. Til valper anbefaler vi naturlig nok puppy frem til de er 12 måneder gamle. Etter det er det litt flere ulike valgmuligheter. Det vanligste å bruke er nok Appetitt Energy. Dette er et standard fullfôr til aktive hunder. Dersom du har en hund som taper seg mye i hold under trening og jakt kan det være du må opp på et så høyt nivå med fett som i Appetitt Extreme. Disse to fôrene er bygget opp på samme måte, men med to ulike kaloriinnhold. For enkelte hunder kan extreme bli litt kraftig for magen, så dette er et fôr vi anbefaler gradvis tilvenning av. For de som har litt mer sensitive hunder, allergiske hunder eller har hunder som trenger ekstra støtte til hud og pels kan vi anbefale sensitive eller skin & coat. Sensitive er laget spesielt for hunder som har sensible mager eller er sensitive for ulike proteinkilder. Her finner du tre ulike varianter, en med fisk, en med kylling og en med lam. Dersom hunden din ikke tåler kylling, kan sensitive fisk være et bra alternativ. Skin & Coat er et fôr mer litt ekstra fettsyrer, B-vitaminer og sink som gir ekstra pleie til hud og pels. Man trenger ikke å ha en dårlig hud på hunden for å bruke det, det kan enkelt og greit også brukes som et vanlig vedlikeholdsfôr som gir en ekstra glansfull pels. Selv bruker vi dette gjerne som et «sommerfôr» utenfor sesong der vi blant annet er mer på utstilling og ønsker litt ekstra booster til pelsen. Men unntak av litt ekstra til hud og pels er fôret bygget opp ganske likt som Energy, og det er derfor en ganske enkel overgang til høstens fôringsregime.

Sist med ikke minst så har vi det som er «et must» gjennom jakt- og prøvedagene nemlig Energy våtfôr, dette er ikke et fullfôr, men et tilskudds fôr for å tilføre mer energi. Hele 80% av de energigivende næringsstoffene i boksen er fett. Vi kan varmt anbefale å røre den ut i ekstra med vann for å tilføre hunden med væske.  Dersom hunden ikke tåler energybokser, kan Appetitt frysetørket vom være et bra alternativ. Den inneholder like mye energi, men du må huske å bløtlegge den 2-3 timer før bruk.

Tips til fôringsregime på aktive dager

  1. Den dagen du skal på jakt og prøve skal ikke være den første dagen du prøver et fôr og snackingregime. Dette skal være godt tilvendt i trening, så du også vet hva som passer din hund.
  2. Gi hunden nok vann. Her er kanskje et av punktene der mange fuglehundeiere er altfor dårlige. Bare få prosent med dehydrering setter ned utholdenhet og prestasjonsevne. Ahlstrøm et al gjorde 2011 en studie på settere og pointer, tre dager jakt i 3 timer hver dag der de målte hundenes vannbehov. Hundene hadde i snitt et behov på 2,1 liter vann per dag. Derfor kan vi varmt anbefale å gi ekstra vann i tørrfôret morgen og kveld. Om ikke hunden er vant med dette, så bør du begynne minst en uke før prøver og jakt. Etter hvert slipp gir du en terning med energy våtfôr/noen biter vom rørt ut i vann. Du kan bruke 1-2 bokser energy per dag avhengig av hundens vekt og hvor lenge den skal gå. Dette fordeler du på små måltider ofte gjennom dagen, også etter endt jaktdag/siste slipp. Det er svært få hunder som drikker nok i terrenget, og i tillegg ønsker i alle fall ikke jeg at hunden min bruker tiden sin i slipp på å stå og drikke. Det kan vi gjøre sammen i pausen.
  3. Gi frokosten litt tid i forveien før du skal ut. Det første du gjør når du står opp er å gi hunden frokost, deretter ordner du deg selv, pakker sekken, lager egen frokost, kjører til terrenget osv. Gi hunden tid til å fordøye maten før den skal ut og løpe.
  4. Når du trener hunden ellers i året bør du også snacke og vanne hunden. Kick-biketurer på sommer, svømmetrening osv. er flotte muligheter til å tilvenne snackingregimet ditt.
  5. Utstillingshunder bør også vannes og snackes. Husk at dager på utstilling ofte kan være lange, og kreve mye av hunden mentalt. Om du er hund nummer 2 i ringen på morgenen og senere på dagen skal inn i finaler kan hunden lett gå tom. Om vi først har gjort det så bra at vi skal til en finale er det jo ønskelig at hunden ikke er slapp og sliten når vi kommer dit. Mentalt arbeid er også arbeid for hunden.

 

Publisert | Oppdatert 26. mai 2022
Print
Print