Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jaktbilde

Irsksetteren som jakthund

IRSKSETTEREN SOM JAKTHUND
Irsksetteren er i dag en av de fuglehundrasene som egner seg aller best for flere typer jakt. Den er svært robust, tåler surt og kaldt vær og har en enorm utholdenhet. I vårt mangfoldige terreng hvor det mange steder er bratt og kupert er den svært velegnet. Jakt og trening i tøft vintervær er forhold irsksetteren takler godt.
Rasen er gjennom de siste 30 år betydelig forbedret gjennom seriøs avl fra flere oppdrettere. Tidligere hadde vi kun en liten stamme av irsksettere som kunne konkurrere med de beste innenfor andre raser av stående fuglehunder. I dag er vi fullt ut på høyde, og man finner stadig oftere irsksettere som vinnere av NM Lag, Høyfjellspokalen, Norsk Derby, NM-Lavland, NM-Skog og samtlige høystatusløp for unghunder.
Der man før var plaget med manglende jaktlyst, for dårlig standinstinkt og frynsete gemytt, har man i dag hunder som tilfredstiller selv de strengeste krav til bruk i konkurranse både på lavland, høyfjell og på skogsfuglprøver. Rasen kjennetegnes ved at de har robust gemytt, er enkle å lære apport, og at de også har solid og gjennomgående godt standinstinkt. 
Det er imidlertid viktig å være klar over at irsksetteren er en jakthund og derfor bør brukes til dette. Jakthunder krever en fast hånd og mye trening for at de skal fungere optimalt på jakt. Den egner seg ikke for turgåere / joggere eller de som bare skal ha en familiehund. Den må brukes i sitt rette element som altså er jakt etter hønsefugl og fasanfugl.
Dressuren bør starte tidlig, og man bør være nøye med grunndressuren før den håpefulle tas med i fjellet. Har du ikke kunnskap nok så sørg for å komme med i fuglehundmiljøet hvor det er flere som kan hjelpe til. Dette er ikke problematisk da klubber og foreninger som driver med fuglehund har flinke instruktører som alltid stiller opp for nybegynnere. Ta gjerne kontakt med oss før du kjøper hund, slik at du kan få veiledning om rasen.
 
Generelt om jakt: For å drive småviltjakt i Norge, med eller uten hund, kreves det at du har løst jaktkort og er registrert i jegerregisteret. Det betyr at du må gjenomgå et jegerprøvekurs og avlegge jegerprøven. Dette arrangeres ofte av de lokale NJFF-klubbene eller andre autoriserte. Alle førstegangsjegere skal ha bestått forskriftsmessig jegerprøve. Forskrift om jegerprøven gir detaljerte bestemmelser om dette. Se flg. lenke:
  
 
NORSK IRSKSETTERKLUBB ØNSKER DEG VELKOMMEN PÅ LAGET