Vigdis Nymark fyller 70 år 2.mars 2015.

 

Den 2. mars 1945 ble Vigdis Ellinore Lund født som den ene av to tvillingsøstre. Oppveksten i et hjem der hund (ruhåret foxterrier og airedale terrier)var en del av hverdagen la grunnlaget for et liv med hund i fokus.

 

I 1961 traff  hun på en hundeutstilling Per Nymark . De giftet seg 26. juni 1965.

Sammen stiftet de to Irsksetterklubb avdeling Trøndelag i 1967 og Vigdis var der sekretær i flere år. Hun fungerte i mange år som instruktør for avdelingen i fjellet, og hun har holdt flere kurs i trimming av irsksetter og kurs hvor hun har lært NISK-medlemmene utstillingsteknikk.

Innen jakthundsporten har hun (sammen med Per) holdt flere Fase 1 og Fase 2 kurs som skal til for å bli klubbinstruktører for stående fuglehunder. Vigdis er for sin innsats for den irske setter i Norge æresmedlem i Norsk Irsksetter Klubb, Norges Hundekjørerforbund og Trondheim Trekk og Brukshundklubb. For hundesporten i Trøndelag har Vigdis Nymark betydd mye, og hun har vært et forbilde ved å vise at hunder av eget oppdrett, der det er lagt vekt på et sunt og funksjonelt eksteriør kan vinne på utstillinger, jaktprøver og i hundekjøring. Vigdis har til sammen 16 Champions, derav 10 irske settere hvorav 2 internasjonale og 2 som er både norsk og svensk Champions. Vigdis er en av to som flest ganger har vunnet Sølvhunden (søsteren Birgit er den andre, 5 ganger hver):

 

Vigdis vant i 1970  med  IS Internasjonal ch. IS Gormr don Søn, i 1983 med IS Nuch. Steinfossens  Skuld, i  1992 med KV  Orremyra C’Ymir , i 2005 med IS Valaskjalvs Tokk, og i  2010 med  IS Internasjonal ch. Valaskjalvs Vimur.

Funksjonalitet og eksteriør har vært viktig hos alle hunder som skulle brukes i avl, så derfor har Vigdis og Per ikke hatt så mange kull selv. I løpet av årene har de hatt ca 10 kull i eget oppdrett. Vigdis og Per har vist med sitt oppdrett av Irske Settere (og Pointere)  at det er mulig å avle eksteriørchampions som også har oppnådd topp premier på jaktprøver for stående fuglehunder og samtidig blitt norske og nordiske mestere i hundekjøring i 1 spann og 2 spann nordisk stil.

 

Vigdis har gjennom hele sitt liv betydd mye for hundesporten generelt og for irsk setter spesielt. Hun har vært et forbilde for andre kvinner og for menn,  innen jakttrening, hundekjøring, og dyrevelferd og  stell av hund. Og hun har betydd mye for Irsksetterklubben avd 7, både gjennom sin stiftelse av den og gjennom mangeårig aktiv innsats i den.

På vegne av NISK avd 7 gratulerer vi Vigdis hjertelig til lykke med 70-årsdagen 2.mars, med håp om at hun også fremover vil ha helse og overskudd til å fortsette å dele med oss av sin erfaring og kunnskap om den irske setteren spesielt, og hund generelt.


De varmeste ønsker for dagen fra NISK avd 7
 

Vigdis Nymark2_600x901

Vigdis Nymark3

Vigdis og sølvhund_600x800

Vimur BIS på Støren_600x400

Hrymer og Whisky

Wimur Sølvhund