Helgen 3. og 4. september arrangerte NISK avd 5 treningssamling på Halne, Hardangervidda. Dette er et kjempefint medlemstilbud om trening i fjellet i perioden mellom båndtvang og jakt.

Vi var en gjeng på 7 hundeførere og 8 irske firbente som møtte opp fredag kveld for å ta båten ”Halnekongen” inn Halnefjorden. Her tok vi inn på Arbeidernes jeger- og fiskehytte ved sørenden av vannet. Hytta har enkel standard, men likevel alt vi trenger som utgangpunkt for trening og fjelltur.

Lørdag morgen var det var alle klare med sekk, mat, og klær for en full dag i fjellet. Været var brukbart. Litt vind, litt grått og enkelte regnbyger, men stort sett opphold. Turen gikk først med vading over elva Skaupa. Vel over på andre siden delte vi oss i to partier. Det var fire hunder i hver gruppe. Opplegget ble lagt opp som jaktprøver. Partiene spredte seg i området mellom Halnefjorden og elva.

Det er et lett og oversiktelig terreng å gå i. Ikke minst føltes det slik for oss vestlendinger som er vant med bratte lier samme hvilken retning vi snur oss. Treningsområdet har ikke vært åpent for jakt på noen år. Hensikten er å bidra til å bygge opp igjen en rypebestand som desverre er altfor tynn. Det var derfor gledelig å oppdage at det nå faktisk er en del fugl i området, selv om bestanden nok på ingen måte er på høyde med «gamle dager».

I løpet helgen kom vi over vi flere kull, og flere steder fant vi og enkeltfugler spredt i terrenget. Det førte til stand og fuglearbeid på noen av hundene. De som ikke oppnådde dette hadde nyttig trening på søk og føring av hund. Det er alltid fint å gå sammen, repetere gode råd, diskutere treningsopplegg og gi hverandre tips og evaluering. I hytta lørdagskvelden gikk praten om dagens erfaringer, til felles inspirasjon.

Søndag ettermiddag var det retur med båten for gjengen med fornøyde hundeførere og hunder. Forhåpentligvis fikk alle i løpet av helgen skjerpet sitt bilde av hva som skal til for å bli enda bedre i hundesporten. Nå ser vi fram til flere fjellturer ut over høsten. 

Gruppa er klare for innsats i fjellet.

Vading over elva Skaupa.

Klart for slipp. Halnefjorden i bakgrunnen.

Leder i avdeling 5, Fritjof Stanges legger stor vekt på betydningen av treningssamlinger. Også Elli er fornøyd!