Til treningssamlingen vår er alle velkommen, både de med erfaring og de som ikke har vært med på denne type jakt tidligere.Det stilte i alt 11 hunder med førere denne tidlig lørdag morgen. Stedet er Radøy, en liten times kjøring nord for Bergen sentrum.

Terrenget her uten har karakter av halvåpent kulturlandskap. Her er åpne partier av myr og beitemark som veksler med kratt, plantefelt og naturskog mellom knauser og hauger. Et variert og flott kystlandskapet som gir mange opplevelser. Dette er et ideelt område for rugde, som beiter i kantene mellom naturtypene, der den leter etter mat på vei sørover på trekk til overvintringsområdene sine.
 
Ukene før samlingen var det mye rugde i områdene i og rundt Bergen. Dagen for treningen var det nydelig og klart vintervær. Men barfrost og kulde gjorde at det ikke var rugde å se. Men slik er det med denne fuglen. Britene har et ordtak om hvordan den opptrer: ”Here today, but gone tomorrow”.

Vi hadde likevel en fin samling, der alle hundene fikk prøvet seg i flere slipp. Våre trofast instruktører, Roald Kjellevold og Egil Hauge øste av sine erfaringer til hunder og førere. Rugden gir normalt lite vitring, og fuglen flytter seg innen små avstander, ofte på bakken. En god rugdehund bør derfor lære seg å avsøke områdene godt, gjerne flere ganger. For føreren gjelder det å ikke bevege seg for raskt, men la hunden få tid til å jobbe seg gjennom områdene.

Det fine med jakt på denne lille vadefuglen er at man ikke trenger reise langt til fjells for å få verdifull trening for fuglehunden. Terrengene ligger bokstavlig talt rett utenfor stuedøra hjemme. Denne dagen fikk vi på nytt bekreftet dette.
 
En stor takk til instruktører og deltaker for årets samling på Radøy.
 
Anniken Friis  -  for styret i avd 5

                  Unge deltakere kan sikre oss rekruttering! Snørypas Riona og fører.

                                                  Roald forteller og forklarer.

                       Egil og Bamse jr på utkikk etter rugde