Påbud_med_våpenskap_420x320
Påbudet om våpenskap fra første våpen trer i kraft 1. juli 2010

Våpenforskriften som trådte i kraft i fjor sommer, pålegger alle våpeneiere å oppbevare skytevåpen eller vital del av skytevåpen i FG-godkjent våpenskap. ”Påbudet om våpenskap fra første våpen trer i kraft 1. juli 2010 og gjelder alle registreringspliktige våpen, samt lovlige uregistrerte hagler ervervet før 1.oktober 1990.” sier lensmann i Nesseby Alf-Erling Isaksen.

Skal være FG-godkjent våpenskap.

 Kravet til våpenskap er at det skal holde sikkerhetsnivå godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd eller høyere. FG-godkjente våpenskap vil som regel være merket. Det er viktig at våpeneier selv påser at skapet holder forskriftens krav til sikkerhetsnivå.

Tilstrekkelig med at vital del oppbevares i våpenskap.

Ikke krav om at hele våpenet oppbevares i våpenskap, det er tilstrekkelig med vital del.

  •  Sluttstykke, låskasse og pipe for rifler.
  • For hagler og kombivåpen hvor mekanismen spennes ved at våpenet brekkes, regnes forskjeftet, pipe og kolbe med avtrekkermekanisme.

  • For enkeltløpete hagler regnes ikke forskjeftet som vital del.

  • For pistoler regnes rammestykket, pipe, sleide og sluttstykke.

  • For revolver regnes ramme, pipe og sylinder.

Mer enn 25 våpen?

 Dersom en husstand skal oppbevare mer enn 25 våpen, kreves det i tillegg FG-godkjent innbruddsalarm med overføring til døgnbemannet alarmsentral.

Tillatt å oppbevare inntil 2.000 patroner.

Det er tillatt å oppbevare inntil 2.000 patroner i godkjent våpenskap sammen med skytevåpen, men våpnene skal være tomme under oppbevaring. Ammunisjon som oppbevares utenfor våpenskap skal oppbevares nedlåst.

Ikke tillatt å oppbevare skytevåpen på hytta.

Reglene for oppbevaring av våpen gjelder for bebodd bolig. Det er ikke tillatt å oppbevare skytevåpen i ubebodd bolig, som for eksempel jakthytter, selv ikke i godkjent våpenskap, sier Isaksen.  For midlertidig oppbevaring av skytevåpen, som for eksempel under jakt, gjelder ikke kravet om våpenskap. Men våpenforskriften krever at både våpen og ammunisjon skal være under forsvarlig tilsyn. Dersom våpenet forlates uten tilsyn, må vital del medbringes. Det samme gjelder for våpen som oppbevares i bil.

Endringen skal hindre tyveri og misbruk av skytevåpen.

Bakgrunnen for denne endringen i våpenforskriften er i hovedsak for å hindre tyveri og misbruk av skytevåpen. Våpeneier som ikke overholder pålegget om våpenskap, kan risikere at våpenkortet  blir inndratt., avslutter lensmann Isaksen.