Norsk irsksetterklubb (NISK) har i samarbeid med Eigersund Jeger og Fiskerforening (EJFF) helgen 27-29 oktober arrangert Norgesmesterskap for stående fuglehunder i skogsterreng. Parallelt har NISK avd. 4 Sørlandet arrangert vanlig skogsfuglprøve i Egersund lørdag og søndag. De nevnte prøvene har foregått i skogene i Dalane og lokaliseringen til sekretariatet har vært i marka. 

 

Årets NM skog bestod av totalt 72 deltakere fordelt på 10 forskjellige raser. Det har blitt observert skogsfugl ialle terrengene og det har blitt bevitnet en rekke flotte fuglearbeider. Til tross for noe lav temperatur og vind har stemningen vært god. 

 

Det hele startet på fredagen hvorav dagens agenda var kvalifisering for NM skog 2023. Det ble sendt ut 12 partier med 6 hunder i hvert parti. Sammen med dommer gikk en lokal kjentmann med god kunnskap om terrengene ut etter å ha pekt ut områder hvor det er sannsynlig å finne fugl. Nå ble 72 deltakere kuttet ned til 35. På kvelden samlet folket seg for en nydelig middag. På menyen stod kveite og piggvar. 

 

På lørdagen stod semifinalen med 6 partier for tur. Når finalistene var kåret var det duket for trekking av partier, terreng og dommer i fellesområde. Etterfulgt av en nydelig jegermiddag med kokkens hjortegryte med rotmos, grønnsaker og focaccia på menyen. Når alle var forsynte ble det trekning av loddsalg som skapte stort engasjement da en splitter ny Iphone 15 stod på toppen av premielisten. 

 

Under finalen på søndag ble det sendt ut 14 hunder i 3 partier. På grunn av værskifte med regn og kraftig østavind med storm i kastingene var det noe marginalt med fugl å observere i dag, og det endte med to hunder som har godkjent fuglearbeider. Dermed hadde vi kåret en førsteplass og en andreplass. 

Vinner av NM Skog 2023 ble Lyngtrollas SN Helt-Noia med eier/fører Henning Johannes Kristiansen. 1 arbeid med reis og uten reis og glimrende søk.

Sølvet gikk til Ranheimsfjæras Smoothie med eier/fører Åse Kristin Skain/Stig Håvard Skain Hansen med 1 FMR og utmerket søk.

De to var i stor ekstase over dagens resultat. «Jeg har hatt litt stang ut, og endelig så satt det!», Henning Johannes Kristiansen har deltatt på NM skog en gang tidligere og kom da til finalen, men først nå stakk han av med seieren. «Det og stille hund her nede i vekslende terreng, hvor du kan få litt høyfjell, skog, lavland og hundene skal takle alle grenene der sånn og masse fugl. Da synes jeg det blir en fair måte å konkurrere på for alle og alle skal få en sjanse». Henning var storfornøyd med helgens arrangement.

Stig-Håvard er og veldig fornøyd med helgen og synes «det er stas å bli nummer 2 i NM, spesielt på en rugdeprøve». Han har kjørt hele 106 mil fra Trøndelag for å stille denne helgen. For han har det vært «lærerikt og nytt». 

Tusen takk til alle oppmøtte for en uforglemmelig helg. Takk til sponsorer, hjelpere og arrangører, uten dere hadde ikke arrangementet vært mulig. En stor takk og til vår prøveleder Villy Howden og våre dommere Arild Dahl, Kjell Enberget, Helen Jetmundsen, Jørn-Tore Karlsen, Lene Osberg, Per Sandanger, Arne Abel-Lunde, Jørn Gunnar Bowitz, Øivind A. Dahl-Stamnes, Tore Kallekleiv, Kjetil Kristiansen, Espen Lunne, Arild Skjeivik, Knut Torkildsen og Øystein Utne. 

 

Reklamebanner Egersund[1]Reklamebanner Sørlandet