Neadalens Discovery

 Følgende sitat er sakset fra Hallingdal fuglehundklubbs hjemmeside og oppsummerer vel greit forholdene i Hemsedalsfjellene denne helgen.

”Særs tunge forhold gjorde det vanskeleg for hundane fredag. Varierande mellom djup laussnø i liene, gjennomslags skare med djup sukkersnø under på flatane, og turboføre øverst i nokre terreng. Mange hundar miste motivasjonen. Men nokre hundar stod løpet ut, fann fugl og handterte denne”.

For ganske nøyaktig et år siden debuterte Neadalens Discovery i prøvesammenheng med en sterk 2. UK på Hallingprøven. I helgen var han tilbake igjen, og denne gangen gikk det enda bedre!! Ole forteller:

”Du kan tru jeg var glad, da det ble full klaff allerede på min første prøvehelg i vinter. Føret i Hemsedal var som kjent svært krevende. Og med til tider dårlig vær, var dette en tålmodighetsprøve for både dommere, førere og hunder.

Discovery's første slipp gikk i terrenget Bjølberg 3 i svært krevende biotop. Det er dyp snø, og svært løst. Dommer gjør oppmerksom på at det er rype i luften, som lander i området der hundene er. Discovery kommer ut av bjørkeskogen, og fester etter kort tid en stilfull stand. Jeg nærmer meg for å gi reisingskommando, men det går ikke fort i den dype snøen. Jeg ser rypa springe på bakken, så jeg ber om reis på avstand. Discovery går villig på, men han sliter også med å nå frem på det tunge føre. Til slutt tar rypa til vingene, og han er komplett RIOS. Discovery utreder, og slippet avsluttes.

Andre slippet går i et mer åpent, og lettere terreng. Det er ganske fast føre her, så hundene får vist hva de er gode for på søk. Noe begge hundene takler på en glimrende måte. Begge hundene blir borte bak en liten topp, og Discovery kommer ikke frem igjen. Håpet stiger om ny stand. Og jo da, da vi kommer over kanten finner vi Discovery i stand, og vi ser rype sitte 10 meter foran, helt åpent. Rypa letter da jeg er på tur opp, og Discovery er rolig.

I tredje slipp skjer det ikke stort, men jeg tror det er de lengste 20 min. i mitt liv..... og 1 AK er et faktum ”.

Kritikken lyder: Discovery er en glimrende jeger som imponerer på et meget krevende underlag. Holder fart, konsentrasjon og intensitet oppe hele dagen. Har et komplett fuglearbeid med reis. Rios. Nok et fuglearbeid uten reis. En overskuddshund som har apportbevis, og kan fortsette sin karriere i vinnerklassen.

Tall karakter: 6 5 6 4 4 4

Faren US Kuling gjorde også ”jobben”og ble som en av to hunder premiert i VK-kvalifiseringen på fredag med en sterk 1. VK. Dette var tyvende gangen den snaut seks år gamle hannen tok en 1.VK!!

To premieringer ble det også i finalen på lørdag, men da dessverre uten Kuling på premielisten. Kuling fant fugl også i finalen, men dessverre ble holdet for drøyt til at det kunne godkjennes!

En trøst for eierne Halvorsen/Magnussen får være at det var en annen irsksetter US Thomas som stakk av med seieren, og at også Discoverys søster Liatoppens Toya fikk seg en 1. AK i helgen. Dermed har tre avkom etter Kuling fått 1. AK i løpet av de to siste prøvehelgene. Som kjent fikk også Fjellstårens KW Kexet til Ulf Anderson sin 1.AK i Meråker sist helg.

Også Lundebakkens Fryd til Marit og Helmer Lund fant sin fugl. Men reis og RIOS tiltross ble det en 3. AK denne gangen. Det tunge føret satte en stopper for en høyere premiegrad.

Et stort grattis til alle de 11 premierte irsksetterene som til sammen sto for 13 av prøvens 34 premieringer!!