Kjell Enbegret

- Kravene fra svensk side nå er at en avtale om trening av hunder må være underskrevet innen utgangen av mars, ellers kaster de nordmennene ut fra svenske jaktprøver fra høsten av.

- Vi har en demokratisk oppbygging i hunde-Norge. Før vi skriver under en avtale må klubbene få anledning til å uttale seg. Det er ikke noe vi rekker innen den fristen. Så står SKK på sitt blir det ingen nordmenn på svenske prøver høsten 2015. Trist  både for de som ønsker å stille og arrangørene som har hatt stort besøk fra Norge, sier leder i FKF Kjell Enberget.

Bakgrunnen er uenighet om en avtale som regulerer norske hundeklubber som ønsker å benytte seg av private treningstilbud i Sverige. Flere klubber drar sammen til så  vel lavlandstrening i Sør-Sverige som trening i høyfjellet lengre nord i landet.

NKK og SKK hadde opprinnelig en avtale som norske jakthundfolk mente ikke fungerte. Avtalen ga i realiteten lokale hundeklubber i Sverige rett til å nekte NKK-tilknyttede klubber å benytte seg av private treningstilbud i Sverige.

- Avtalen var urimelig og ble derfor sagt opp. Vi så vel heller ikke noe behov for en slik regulering. Ingen kunne jo nekte hver og en av deltakerne til å dra, eller klubber utenfor NKK systemet, så den var urimelig i sin oppbygging, sier Enberget.

SKK reagerte kraftig på dette, og FKF ble derfor trukket inn i arbeidet med å forhandle fram en ny.

Svensk loop

- Vi følte vi hadde en god dialog, og var kommet inn i sluttfasen av forhandlingen. Da skjedde det to ting. Vi fikk plutselig forelagt en langt mer omfattende avtale av SKKJ. Samtidig ble vi ved en tilfeldighet, mens forhandlingene pågikk og uten varsel fra svenskene oppmerksomme på tidstrusselen. En slik måte å gå fram på er utålelig og helt fremmed for oss, sier Enberget.

I tillegg sto følgende å lese i SKKJ’s protokoll fra møtet i januar:

«Ordförande: Informerade om det uppsagda avtalet med de norska stående fågelhundsklubbarna. Ett avtal från Norge ska vara klart senast i mars, annars får norskägda hundar inte starta på jaktprov i Sverige kommande säsong».

- Vi har ingen mulighet til å innfri en slik frist. Så da blir det vel slik, sier Enberget.

- Vi NKK svare med å stenge ut svenskene fra norske prøver?

- Det er ikke opp til meg alene, men jeg vil ikke gå inn på dette. Selv om SKKJ synes å ønske en slik krig, tror jeg vi skal holde oss for gode til det. Vi har mange gode hundevenner i jakthundmiljøet i Sverige. Vi samarbeider også godt på avlssiden. Min innstilling er at vi skal la en slik boikott-ide skal forbli svensk. Vi kan kanskje heller se om det er mulig å finne alternative løsninger for de som ønsker å stille på svensk side her hjemme.

En annen ting er om en slik boikott kan bli effektiv. I FCI krever at prøver med Cacit skal være åpne for medlemmer i alle FCI-land. Om svenskene er så ivrige å stenge ut nordmenn at de også sier nei takk til Cacit-prøver kan ikke jeg uttale meg om, sier Enberget.