Bilde: 2 pr. Norsk Derby; " U S " Spirit og Andreas Storegjerde

I sommer pakket Elin Wittusen kofferten, vinket farvel til Hjerkinn, og satte kursen sørover. I bagasjen hadde hun blant annet unghundene « U S » Spirit, og « U S » Susi. Som «presse – og publikasjonsansvarlig» i avdelingen merket jeg fort at Kennel «US» nok en gang hadde fått frem et par hunder, som var over gjennomsnittet gode. Det gikk jo nesten ikke en helg uten at en, eller begge fikk premie. I hvert fall var det slik jeg opplevde det, noe som trigget meg til å se litt nærmere på dem begge.  

 « U S » Spirit; tispe født 22/12 – 2016, eiet av Elin Wittusen, kommer fra et kull på 10, etter « U S » Piri-piri og NJCH Hadseløya`s Azzo. Spirit var tidlig jaktmoden, og debuterte på jaktprøve allerede den 14. oktober 2017. Da var hun drøye 9 måneder gammel. Allerede på første prøvestart fikk hun kreditert et tellende fuglearbeid uten reis, med tallkarakterene 556 444, som resulterte i en velfortjent 2 premie UK – lavland. Etter dette har det bare gått «slag i slag», og så langt har hun innkassert hele 12 premier. Det som kanskje imponerer mest er hennes ekstreme stabilitet, sett i forhold til modenhet og alder. Uten unntak har hun levert 556, 656, eller 666 på «topp», og 444 i «bunn» på jaktprøvene.

Så langt ser merittlisten hennes slik ut:

6 x 1 UK
1 x 1 UKL m/HP (Sverige)
5 x 2 UK

I tillegg har hun deltatt på 4 høystatusløp for unghunder, herunder Sørnorsk Unghundmesterskap, hvor hun tok seg til finalen, hun gikk til 1 UK i kvalifiseringen og finale i Forus Open, finale og 6. plass i Unghund Grand Prix, og toppet det hele med finale og 2. plass i Norsk Derby. Andreas Storegjerde, en av Elin`s nærmeste medhjelpere, har ført henne på alle prøvene, inkludert høystatusløpene. Han fortjener virkelig en honnør for alle timene han har lagt ned i denne hunden.   

I stamtavla til Spirit finner vi mange «tunge» navn på begge sider. Blant annet finner vi Valeheia`s Killakee (morfar), norgesmester på skog fra 2008. Farfar til Spirit er ingen ringere enn Hugo Boss fra Kjerringholm, norgesmester høyfjell – vinter 2012, og norgesmester høyfjell – høst 2017.    

Totalt sett er det meget imponerende hva denne hunden, dens eier, og dens fører har fått til på forholdsvis kort tid, og fortsatt har hun til gode å fylle 2 år.

Så har vi « U S » Susi da, som kanskje har gått litt under radaren på grunn av Spirits blendende resultater. Susi eies også av Elin Wittusen. Med unntak av hennes to siste jaktprøver, hvor hun ble ført til hhv. 1 AK og 2 AK av Elin selv, har hun blitt ført av Tom Rasmussen, Nina Helland og Andreas Storegjerde.  

« U S » Susi; tispe født 1/10 – 2016 kommer fra et lite kull på 3, etter « U S » Caisa og Valeheia`s Charlie, hvor « U S » Zimbad går igjen på både mors- og farssiden. Også her finner vi Valeheia`s Killakee på morssiden (morfar).   

Susi var betydelig senere «ute» enn Spirit, og stilte første gang på jaktprøve i en alder av drøye 16 måneder. Debuten fant sted på Harstad & Vesterålen sin jaktprøve den 17. februar 2018 hvor hun  åpnet «premiekontoen» med en 3 premie UK. Deretter har det bare gått slag i slag på premiefronten. Som Spirit kan også hun dokumentere ekstrem stabilitet over tid, hvor hun gang på gang har levert resultater på aller høyeste nivå.     

6 dager etter fylte to år stilte hun på NBK`s lavlandsprøve i Skogbygda, hvor hun nok en gang viste frem kvalitet av ypperste klasse, som resulterte i en 1 AK i første forsøk.   

Susi har så langt oppnådd hele 13 premier, herunder:   

7 x 1 UK
3 x 2 UK
1 x 3 UK
1 x 1 AK
1 x 2 AK

Sett i forhold til at hun startet i en alder av 16 mnd., og at unghundklassen (UK) utløper etter fylte 24 mnd., og det faktum at hun har rukket å innkassere 11 premier i UK ….. ja da er det grunn til å bli imponert.

I tillegg til de ordinære jaktprøvestartene har hun deltatt på to høystatusløp for unghunder i 2018; hhv. Norsk Derby og Unghund Grand Prix (UGP). Hun lyktes ikke helt i Norsk Derby, men tok solid revansj med en flott 4 plass i UGP.

Både Spirit og Susi er hunder som finner fugl, og som tar vare på sjansene sine. Det skal bli veldig spennende å følge dem begge videre.

Nok en gang vil vi gratulere Elin Wittusen som eier og oppdretter, som gang på gang forsyner Norge med Irsk Settere av ypperste merke. Vi gratulerer også Elin, som under Mjøsprøven på Hamar mottok NKK`s høyeste utmerkelse for sitt oppdrett.  Vi gratulerer også hennes dyktige medhjelpere for fantastisk innsats med hundene; Andreas Storegjerde (Spirit + Susi), Tom Rasmussen (Susi) og Nina Helland (Susi).

 

Vi gleder oss til fortsettelsen.  

 

Dagfinn Elstad – for Nisk avd. 1