Prøveleder Hans Simensen ønsker deltagere velkommen til søndagens prøve

Vi var mer enn skeptiske da vi reiste hjemover etter påskeferie forrige helg.Våren var i full anmarsj også i fjellet, og værmeldingen lød på fortsatt mildvær, også om natten. Kunne dette la seg gjennomføre?

Men gledelig nok ble det 3-4 kuldegrader nattestid da det nærmet seg helgen, og snøen bar to-og firbente nesten hele dagen. Da sola også skinte fra nærmest skyfri himmel og rypene i de aller fleste terreng både var mange og samarbeidsvillige, ble dette en helg vi vil huske lenge.

Også et knirkefritt arrangement fra en velfungerende stab fra Buskeruds jæger og fisk var med på å gjøre dette til et eventyr av en vinterprøve. Som vanlig var flere av avdelingens hunder påmeldt, og noen kom også hjem med premie.

I tillegg til Thor Eides Neverdalens A`Yatzy og Anders Rypes Imingens Lz Theo med hver sin 2. AK , fikk Raufjellets Chili til Jørn Lindtvedt en ny premie.Denne gangen en 3.UK.

Imingens Theo i et av sine to fuglearbeid på fredag

 

Og hva kan vi forvente oss av Neadalens Discovery og Ole Verner Hoff fremover?? Denne gangen klaffet det igjen for nykommeren på lørdag, selv om de måtte vente til det niogfemtiende minutt i sitt fjerde slipp før stand og komplett fuglearbeid resulterte i 1.UK og Derbybilett !!

At søndagens prøve forløp uten fuglekontakt tross utmerkede kritikker er da på en måte av mindre betydning. ”Dette var slutten på sesongen for oss. Nå tar vi det litt rolig, før vi begynner treningen for høstsesongen, og med Derby`n som det største målet” sier Ole.

 

Neadalens Discovery fikk 1.UK

Men det var kanskje i VK at avdelingen denne gangen gjorde seg mest bemerket.I kvalifiseringen på fredag på Svarahovd klinket vinnerklassedebutanten Marlis S. Karlsen til med en gnistrende 5.VK på sin US Donna etter to flotte fuglearbeider! Marlis forteller: Det var skareføre på morgenen og etter lang og bratt marsj (på bena) inn i terrenget, hadde vi 1.slipp. Makker "rampet" etter noen få minutter og ny makker ble satt på. Donna tok raskt stand. Rype letter da fører kommer til. Donna er rolig i oppflukt og skudd. Under utredning fester hun ny stand og avanserer og fugl letter. Rolig i oppflukt og skudd. Dommer legger ut rype og Donna apporterer. Etter 1.runde lligger hun på 2.plass, men ender opp etter 2 runder med en 5.VK.” I semifinalen ble Donna noe ensidig søksmessig og kvalifiserte seg ikke til søndagens finale.

Vinnerklassedebutant US Donna med 5.VK

Til finalen gikk imidlertid Remdalens Era til Yngvar Wermskog som etter en kjempesterk prestasjon i semifinalen og ble belønnet en 1.VK m/Ck og fremsto som en av favorittene i finalen, dog uten å lykkes her.

Til finalen gikk også Sæterelvas Tyra til Marit B. Lund etter et fint søk i kvalifiseringen.Dette tok henne videre til semifinale. Her ble hun slått i fugl i sitt førsteslipp, og måtte følgelig få et godkjent fuglearbeid for å være aktuell til finalepariet. Marit forteller om situasjonen som gir en 3.VK semi : ” I andre runde starter Tyra meget godt i medvind. Revierer veldig bra i forholdsvis åpent terreng. Slår seg framover og blir borte over en "kam". I det jeg kommer fram ser vi henne i stram stand mot oss ca. 100 m framme på en bar-flekk. Jeg slipper meg ned og rundt, og spurter over mose og lyng, gir reisingsordre og Tyra går villig på og reiser presist to ryper og er RIOS. Utreder og apporterer korrekt og mor er kjempeglad!”

I finalen skal det dessverre ikke gå like bra. En ”superelektrisk” Tyra går ut i hundre og fester stilfull stand etter et par minutter.Marit får komme helt opp i situasjonen og føler at hun har kontroll: ”Jeg gir reisingsordre og Tyra går på og to-tre ryper letter presist foran,men denne gangen har hun helt klart bestemt seg for at hun skal prøve å få tak i dem selv! Jeg roper, fløyter (og banner..........), men det hjelper dessverre fint lite. Snipp, snapp, snute osv. Skikkelig surt, men de er uforutsigbare disse firbente vennene våre! Uansett en fantastisk helg, både når det gjelder terreng, føre, vær og fugletetthet. All ære til arrangørene for denne prøven” avslutter Marit.

Tyra og Marit  med 3.VK.Her på vinterjakt.

At US Kuling får en 1.VK i sin kvalifisering etter et fuglearbeid i hvert av sine slipp er mer som det skal være,men ikke desto mindre hyggelig. I semi`n på lørdag startet Kuling forrykende i sitt første slipp og fikk til et komplett fuglearbeide. Denne situasjonen førte til en 4.VK og sikret finaleplassen.

Fra selve finalen forteller Randi:” Kuling starter opp i sitt første slipp like forrykende som på de andre dagene. Igjen resulterer det i fuglearbeid. Dagen viser seg å bli svært spennende. Hele seksten stander ble notert, men kun fire hunder klarte å plassere seg på premielisten. Disse fire hundene hadde totalt ni tellende fuglearbeid. Tre arbeid på vinneren, ES Trigger, og tre arbeid på Kuling som altså får en 2.VK finale. Dessverre fikk ikke Kuling vist reis på noen av sine arbeid, noe som hadde kvalifisert til res.cacit. En særdeles artig og spennende finale med god stemning og med svært ryddige dommere”.

US Kuling ble nr.2 i finalen

At hun i tillegg til egne resultater får tilbakemeldinger på flere premieringer på Kulings avkom, deriblant flere førstepremier fra fire ulike kombinasjoner, la vel heller ingen demper på stemningen. Tilslutt avslutter den alltid blide og sympatiske damen:”Geiloprøven var et prakteksemplar på enhver fuglehundsentusiasts ønsker om jaktprøver. Blid og velorganisert prøveledelse, sol og blå himmel, turboføre, bra med ryper og premie – bedre kunne det ikke bli”.

Vi gratulerer de premierte……og arrangøren!