En variabel vintersesong er over for Furunakkens Tuva, men med NM-billett og utstillingschampionat i boks på en og samme prøvestart er det lov og være fornøyd!

Etter en oppløftende vintersesong i 2016 og en vintersesong i 2017 preget av skader var det med en viss spenning vi meldte på tre prøver i vinter. Det har vært en spesiell vinter i våre treningsterreng med mye løssnø, og ryper som gjennom hele vinteren stort sett har vist seg flokkvis. At vi nå også skulle ut i vinnerklassen gjorde at jeg var usikker på Tuva, og om hun ville holde klassenivå.

Usikkerheten ble ikke mindre da vi fikk en tidlig retrett under Rjukan 2 prøven i palmehelga. Tuva taklet ikke de vanskelige snøforholdene og holdt ikke klassenivå den dagen.

På Geiloprøven rett over påske var det fortsatt tungt føre, men hun hadde tydeligvis dagen under kvalifiseringen på fredag. Søksmessig var hun blant de beste og da hun fikk seg et fuglearbeid helt på tampen av første slipp skjønte jeg at dette kunne ende godt. Da dommerne ga beskjed om at det var to minutter igjen av slippet forsvant Tuva nedover i terrenget og ble borte. Heldigvis kunne jeg følge sporene og 300 meter lenger ned i bjørka fant jeg henne i stand. Jeg hadde da mistet kontakten med partiet og måtte gå litt opp i lia igjen, før jeg fikk meldt stand. Med dommer på plass reiste Tuva presist singel rype. Med RIOS, utredning og apport var fuglearbeidet i boks! Etter dette var Tuva rangert som nummer to, men under oppsummeringen argumenterte dommerne for at de ut i fra en helhetsvurdering satte Tuva på topp og i tillegg ga henne en ck!!!

Da får det ikke hjelpe at det ble «tidlig kvelden» under semifinalen på lørdag. I et forferdelig vær holdt ikke Tuvas medvindsøk klassenivå, og dommerne avsluttet henne der og da.

På Hovden helga etter fikk vi oppleve alle prøvedeltageres skrekk og ble sendt hjem etter to-2 minutter!! Det var tiden Tuva brukte på og finne fugl, ta stand og tjuvreise!! Men vi var i godt selskap denne helga. Det ble en prøve for historiebøkene da kun 11 vk-hunder av 100 klarte seg videre til finalen!! Turboføre og lett fugl får ta mye av skylden!!

Alt i alt en varierende vintersesong for vår del, men Geiloprøven reddet alt!

At Tuva med sin 1.VK m/ck og sine to utstillings-cert fra tidligere fikset seg et norsk utstillingschampionat var en skikkelig bonus!!

Her er kritikken fra Geilo:

«Mot ES Pinto: Tuva tar føringen og starter prima. Sjanse på fugl i område makker befinner seg i straks etter start. Senere finnes Tuva i stram stilfull stand. Reiser kontant på kommando rype. Rolig i oppflukt og skudd. Utreder og apporterer utmerket. Tuva over Pinto.

Mot ES Venatrix: Tuva er mer lettført og har bedre terrengdekning. Tuva over Venatrix. Tildeles 1.VK m/ck. Tallkarakterer: 5-5-6-4-4.»

Vi gratulerer!