Et ordtak sier at man får som fortjent! Og det gjelder nok også i forhold til det arbeidet vi legger ned i våre hunder.
Har du gjort ”hjemmeleksa” di er sjansen større for at du kan hente deg en premie på en jaktprøve, eller stappe en fugl i sekken etter en velllykket fuglesituasjon under høstjakta.
Noe har med dressur å gjøre, og der har vi nok litt ulike forutsetninger for å lykkes. Men på et område burde vi kunne stå likt. Nemmelig kondisjonstreningen.
Med drøye to måneder igjen til høstprøver og jakt, er det på høy tid å tenke på dette nå.
Mange hunder ”skusler” bort en høyere premie ved at de ikke holder dagen ut på prøve, andre feiler i en fuglesituasjon rett og slett fordi de er slitne både i kropp og i hode? I vår avdeling er vi så heldige at vi har noen som har hevdet seg i Norgestoppen over flere år, og vi sendte derfor en mail til Randi Halvorsen og Rune Magnussen og ba pent om noen treningstips. Og her er noen av rådene vi fikk:

” God og planlagt kondisjonstreningen tror vi i mange tilfeller er det som skiller de beste fra de nest beste. En godt trenet hund er mye mer konsentrert og har et helt annet fokus på det å finne fugl enn en som ikke er i form.
Vi starter opp med rolig trening i begynnelsen av juli måned på våre hunder, og så er vi i full trening fra først i august. Det som er viktig å poengtere i denne sammenheng er at våre hunder generelt er i god form hele året, slik at de ikke behøver å starte opp med ”blanke ark” når sommertreningen begynner. Mai og juni er forøvrig de to månedene våre hunder er mest i ro. I disse månedene dreier aktivitetene seg stort sett om joggeturer sammen med oss, eller apporttrening.

Det er også viktig å skille mellom ulike typer trening og intensistet ut i fra hvordan været er. Hardtreningen som vi starter opp med rundt 1.august foregår helst på kveldstid etter at sola har gått ned, og temperaturen faller.
Det er også svært viktig at hundene får tilgang til nok drikke, og gjerne en ”dukkert” når det er ekstra varmt.

Apportrening: Vi kjører en del ”apportkonkurranse” på varme dager hvor hunden kan få erfaring i å arbeide når det er varmt og tørt. Vi legger ofte ut to apportobjekter innenfor et område på 100-200 meter. Deretter slipper vi alle hundene, hvor de i sterk konkurranse med hverandre jobber for å finne objektet først. Hvor stort område man trener på er opp til den enkelte, men det viktige er at hunder som i utgangspunktet er gode apportører, får en høy vanskelighetsgrad i arbeidet. Dette gir trening med høy intensitet over en kort periode (ca en halvtimes økt), samt god konsentrasjonstrening. For hunden er det god trening i å jobbe med andre hunder, samtidig gir det fin konkurransetrening og det gir også trening i uavhengighet i forhold til makker.

Svømming: Svømming er veldig god kondisjonstrening, men det fordrer at du har tilgang til båt eller kano. Hvis man har det, er dette en aktivitet vi anbefaler sterkt. For hunder som ikke er vant til svømming, så bør de første turene være korte (5-10 min). Tren gjerne flere dager i uka (3-4 dager), slik at man raskt kan øke lengden på svømmeturene. Her er det viktig å se an den enkelte hund, kanskje din hund tidlig er klar for lengre turer. De optimale svømmeturene bør nok ha en lengde på 45 minutter, men må som nevnt vurderes fra hund til hund.

Trekking: Trekking med hund kan skje på flere måter. Noen lar seg trekke rundt på sykkel. Her vil din oppgave da stort sett være å bremse. Vi bruker firehjuling. Firehjulingen har litt mer tyngde, og det er fint når du har fire ”gutter” foran…. For de som ikke vil bruke sykkel eller ikke har en firehjuling, kan det også være et godt alternativ å bruke bildekk. Her fester du linen til bildekket. Det fine med dekket er at du enkelt kan justere tyngden med å legge stein (eller andre ting) i det. Med alle typer øvelser hvor du skal trekke med hunden, må du bruke en trekksele og en line med strikk. Pass på at selen passer, slik at hunden trekker på riktig måte.

Løping: På flere steder har det nå blitt inngjerede områder hvor man kan slippe hunden løs. Vi vil anbefale alle å benytte seg av disse treningsområdene. La hunden få løpe i terrenget, det er kanskje den aller beste form for kondisjonstrening. Denne øvelsen, som alle andre øvelser, bør være effektivt. Det vil si, at hvis hunden bare lusker rundt, tisser på trærne, ruller i gresset osv., så bør økten avsluttes.

Generelt: All trening skal være effektiv. Det er viktig at man på forhånd bestemmer om det skal være en treningstur eller en vanlig luftetur. Treningsturer bør ha en varighet på minimum en time (bortsett fra svømming). Tilpass treningen, og øk treningsøktene når du merker at hunden blir i bedre form.
Dere bør også få til et par økter i fjellet i forkant av prøver eller jakt slik at du får sjekket at hunden forstår sine arbeidsoppgaver, og også har forstått at du er sjefen.

En godt trenet hund gir større glede, ikke bare for deg, men også for hunden selv!!! ”