Hopp til innhold

Lot hundene pisse, må betale 2000 kr til kommunen

Reineier nekter å betale gebyret; mener hundene hans var i arbeid. Karasjok kommune står hardt mot hardt og vil ha pengene.

Båndtvang

Illstrasjonfoto: Båndtvang

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Vi mener mannen må betale. Nå er vi i ferd med å skrive et brev til vedkommende. Dersom han ikke betaler, går saken til purring og så eventuelt til inkasso, sier organisasjonssjef Hilda Vuolab i Karasjok kommune til nrk.no/sami.

NRK Sámi Radio har i lengere tid forsøkt å få reineieren fra Karasjok i tale, men har ikke lykkes.

– Hundene var i arbeid

I et brev til Karasjok kommune skriver reineieren at han skulle starte til fjells da hundene hans stakk av. Dette skjedde i slutten av juni i år.

– Jeg var selv ute og bandt fast utstyret og lot dem pisse imens, men oppdaget ikke at de ble borte. Jeg kjørte straks for å lete etter dem, skriver han.

Hundene ble tatt hånd om av politiet i Karasjok, og levert til eieren samme dag. Kommunen har vedtatt å gebyrlegge hundeiere hvor politiet tar hånd om hundene. Reineieren har fått krav på 2.000 kr for de to hundene.

– Jeg anser dette for gjeterhunder i arbeid, og skal derfor ikke betale, skriver mannen og mener det ikke er grunnlag for kravet.

Skadet hester

Ifølge både politiet uttalte reineieren at hundene var sluppet ut for lufting ved 10-tiden. Politiet fikk melding like før klokken 17 om at hundene jaget to hester i en innhengning. Den ene av hestene hadde fått skader i bakbeina etter bitt.

Organisasjonssjef Hilda Vuolab viser til kommunens politivedtekter hvor det heter at det enten er båndtvang eller påbud med bruk av "čulku" på gjeterhunder.

"Čulku" er et trekubbe som knyttes fast i hundens halsbånd slik at hunden ikke klarer å komme seg langt avgårde.

Høyesterett: – Kan ikke streife

Så tidlig som i 1937 fastslo også Høyesterett at hunder i reindriften ikke kan streife fritt.

"Og det er rimelig nok. Fordi om en hund pleier å brukes til å gjete ren, er der ingen grunn til at den mer end andre hunder skal ha lov til å streife om efter behag i sin fritid.", kommenterer Per Augdahl i boka Rettskilder fra 1973.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.