Vintersamling Vaset 2019 Vi ankom Brennabu leirskole den 21 februar godt utpå kvelden. Her blir vi møtt av en trivelig gjeng med kjente og ukjente. Kvelden gikk til utpakking og lufting av en litt småfornærma Irsk setter etter mange timer i bil. Etter en kort introduksjon av hunder og førere, bærer det spent til sengs i påvente av neste dag.

D782D872-96F1-426D-A558-2D6E0760CF5D.jpeg

Fredag morgen våkner vi til ferdig dekket bord og lukten av stekt bacon. Ole har allerede vært oppe i flere timer og laget frokost til hele gjengen. Diskusjonene rundt frokostbordet handlet for det meste om forventet føre og fugl. Været ute var mildt og så tungt ut, så vi var spente på hvordan snøen i fjellet var. Instruktørene våre Rune Magnussen og Randi Halvorsen delte inn gruppa i to partier. Vi havnet i partiet til Rune med vår IS Birk på 14 måneder. Fredagen blir en dag med mye tåke og skikkelig tungt føre. Selv kjentmann Øystein Åldstedt var glad for å ha GPS i tåka. Råtten snø gjorde jobben til hundene vanskelig, slik at selv de mest erfarne hundene sleit skikkelig. Ingen av partiene hadde fugl i noen av slippene sine, men det ble observert orrfugl i topp. Partiet til Randi hadde til og med en stegg som lo av de i tåka. Humøret til gruppa skulle det ikke stå på, og som to veldig uerfarne hundeførere fikk vi masse nyttig ut av dagen. Etter en god dusj på hytta ble vi servert ett godt måltid fra Brennabu. Instruktørene oppsummerte hvert sitt parti og førerne fortalte om hvordan de opplevde dagen med hver sin hund. Det ble mye sosialt utover kvelden før det bar i seng for å lade opp til neste dag.

72A318B7-BE72-44F7-BD6E-84FB4B4189AD.jpeg

Lørdagen ble som fredagen og vi kom igjen til ferdig frokost laget av sjefkokken Ole. For en luksus! Været hadde skiftet fra dagen før og vi reiste ut i fjellet i varmt klarvær. Snøen var litt bedre i dag. Atomic og Huttu hadde første slippet og rakk ikke å løpe mer enn 30 meter før de var i fugl. Det ble fort en veldig optimistisk gruppe som la ut i fjellheimen. I slippet etter var det Jørn med Loke som sto for rypene. Partiet vårt ble enige om å komme oss høyt i terrenget for å se om de var litt hardere snø der, mens partiet til Randi ble igjen litt lavere. Det var tydelig at fuglen ikke satt i høyden og slippene gikk uten kontakt med rype. Føret på toppene var ikke så veldig mye bedre, men ble fort verdt turen da vi kom over mye hard snø på vi ned igjen. Å se Loke få strukket på beina og forsvinne flere hundre meter ut i søk etter halvannen dag med blytungt føre gjorde hele gruppa godt. På slutten av dagen havnet to nye hunder i fugl. Vi så at de ikke fløy langt, så da fikk unghunden vår og den 16 måneder gamle Mille sjansen. Det endte opp men en morsom samstand, og med litt overivrige førere endte det med godkjent fuglearbeid uten reis for begge hundene. Tilbake på hytta gikk praten lett om dagens opplevelser i fjellet. Etter en deilig middag gikk Instruktørene igjennom dagen og det viste seg at partiet til Randi hadde vært i mye fugl. Det ble fort bestemt at vi skulle holde oss i det terrenget på søndag.

321317B9-DD4D-4F6C-99BF-5E41FA53DDF1.jpeg

På søndag ble vi enige om å spise frokost en time tidligere enn de andre dagene for å komme oss tidligere ut i fjellet. Vi ankom fjellet i strålende sol og en del vind. Føret var kanskje enda tyngre enn på fredag og hundene var merkbart slitne. Bjørg åpnet dagen med et fuglearbeid i andre slipp og det ble flere sjanser på fugl utover dagen. Rypene var ikke så gira på å ta til vingene og syntes det var morsommere å løpe fra hundene på bakken. Selv om føret har vært tungt har det vært en knallbra treningssamling men en topp gjeng!

Tror man skal lete lenge etter folk som tar nybegynnere og førstegangs hundeeiere så godt imot. Her har erfaring ingen ting å si bare man har interessen. Det samme gjelder Instruktørene vi hadde med oss. Rune og Randi er utrolig tålmodige og kunnskapsrike folk som forklarer og guider uansett hvor mye man maser og spør. Vi dro hjem med masse inspirasjon til å jobbe videre med Birk.

Tusen takk for en fin vintersamling i avd. 2, vi sees til neste år!

Mvh Mathis Bryn Jensen og Ida Lovise Ween Aas

Noen flere kommentarer fra våre deltakere:

«For meg og min hund Mina på 16 mnd var dette første ordentlige trening i jaktterreng, og vi visste ikke helt hva vi gikk til. Det viste seg å bli en veldig nyttig og lærerik helg sammen med dyktige og trivelige folk. Terrenget er fantastisk å gå og trene i, og jeg lærte mye av instrukser fra de flinke instruktørene – både direkte til meg, men også ved å lytte til observasjoner av de andre hundene og førerne. Blir nok med på dette igjen!»

 

“Har bare godt å si om samlingen. Virkelig flott initiativ som jeg håper fortsetter også videre. Svært dyktige instruktører i Rune og Randi. Synes gjennomgangen av hundene etter middag fredag og lørdag var nyttig og fin. Vi blir gjerne med igjen til neste år 😃”

 

“Som førstegangsreisende var dette et kjempeopplegg😊😊”

 

“Det er ikke annet enn å si tusen takk for en flott helg på alle måter. Håper på reprise i 2019.”