JAKTPRØVER / FUGLEHUNDPRØVER
Jaktprøver, offisielt kalt fuglehundprøver, er en avprøvning av hundenes jaktegenskaper. Prøvene skal også fortelle oss hvordan avlshundene som benyttes preger sine avkom, ved at avkommenes jaktegenskaper vurderes. På bakgrunn av dette utarbeides statistikker for egenskaper som vilfinnerevne, jaktlyst, fart, stil og terrengdekning.
I tillegg er fuglehundprøvene en konkurranse og kjær hobby for de fleste av oss som driver aktivt med hunder. Det arrangeres prøver hver helg hele høsten og om vinteren fra februar til april. Prøvene bedømmes av erfarne hundefolk som har gjennonmgått lang dommerutdanning og er autorisert av NKK.
Ulike typer fuglehundprøver som arrangeres i Norge:
Høyfjellsprøver: Viltet er i hovedsak ryper. Prøveformen er mest vanlige både med hensyn til antall og hvor mange som deltar. Prøvene arrangeres både vinter og høst.

Skogsfuglprøver: Viltet er i hovedsak storfugl og orrfugl. Prøvene er færre i antall og bare åpne for hunder som er fylt 2 år. Her avprøves hundene i mindre partier, og bare en hund er løs i hvert slipp. Skogsfuglprøvene arrangeres bare på høsten og har ofte en intim og trivelig atmosfære.

Lavlandsprøver: Viltet er i hovedsak fasan og rapphøns, gjerne utsatt fugl. Prøvene arrangeres kun på høsten, og har samme inndelinger og krav som høyfjellsprøver. Prøvene arrangeres på Øst- og Vestlandet.



Klasseinndeling
Det finnes to ”Kvalitetsklasser” avhengig av hundens alder (Unghund- og Åpen klasse). I tillegg har en konkur-ranseklasser ”Vinnerklasse” for voksne hunder som har oppnådd 1. premie i Åpen klasse, dvs fått ”1.AK”.
Følgende betegnelser brukes på de forskjellige klassene:
UK - Klasse for unghunder over 9 mnd. og under 2 år. Gjelder på lavlands og høyfjellsprøver.
AK - Klasse for voksne hunder som er fylt 2 år. Gjelder alle prøvetyper.
VK - Klasse for voksne hunder som har oppnådd 1.AK
Denne må fornyes eller hunden må få premie i VK prøveåret eller de to påfølgende år.
Det arrangeres flere høystatusløp for unghunder som har oppnådd 1.UK, det gjeveste er kanskje Norsk Derby.
For voksne hunder arrangeres det en rekke høystatusløp i VK, de gjeveste er NM innen de ulike prøveformene. For høyfjellsprøver arrangeres det eksempelvis NM med Kongepokal hver høst, samt NM Vinter med rullerende Kongepokal, og NM-lag hvor de forskjellige fuglehundrasene konkurrerer mot hverandre.
Krav for premiering:

For å bli premiert på jaktprøve er hovedregelen for alle klasser at hunden selvstendig skal ha funnet fugl, tatt stand for denne og vist tilstrekkelig ro i oppflukt og skudd. En har følgende krav innen hver klasse:
UK - Her skal talentet bedømmes, og man er ikke så streng på kravet om komplett ro i oppflukt og skudd. Videre er det ikke et absolutt krav til sekundering.
For å få 1. premie UK skal hunden vise fremragende egenskaper i alle disipliner, samt ha vist reising av fugl.
For å få 2. premie UK skal det være en meget god hund, men det er ikke krav om reising.
For å få 3. premie UK er kravet at hunden skal fremstå som en god jakthund.
Hundene fordeles i partier med maks 14 hunder pr. parti.
AK - Her bedømmer man den ferdig dresserte hund, og bedømmelsen blir derfor strengere. Hunden skal vise komplett ro i oppflukt og skudd. Den skal respektere makkers stand samt vise et skolert søk.
For å få 1. premie AK skal hunden vise fremragende egneskaper, reising av fugl, samt ha bevis for at den kan apportere (medbragt apportbevis eller godkjent apport i løpet av prøva)
For å få 2. premie AK er kravene at den skal bedømmes som meget god, men reising er ikke nødvendig.
For å få 3. premie må hunden betegnes som en god jakthund.
Også i denne klassen inndeles hundene i partier med maks 14 hunder pr. parti.
I både UK og AK er mangler som treg reising, for mange støkk, for stort eller for lite søk faktorer som trekker ned når premiegraden settes. I begge klasser vil hunder som nekter å reise bli utslått. Det samme gjelder aggressive, løpske eller syke hunder. I AK vil også ettergåing på støkk, stjeling av stand og for egenrådig søk være utslagsgrunn.
VK - Vinnerklassen er en ren konkurranseklasse for hunder som har oppnådd 1.AK. Her stiller det inntil 20 hunder på ett parti, og dersom antall påmeldte er høyere deles konkurransen opp over flere dager. Avhengig av hvor mange påmeldte det er, avholdes det kvalifisering, semifinale og finale. Hver prøvedag gir selvstendig premiering, og det utdeles 6 premier pr. parti. Krav for premiering er at hunden skal vise klassenivå tilsvarende 1.AK i alle viste disipliner, men det er ikke krav til at hunden har vist reising. Videre skal den etter fuglearbeidet vise tilfredstillende apport.
Noen råd til debutanten
Når du skal stille din håpefulle på jaktprøve for første gang, er det viktig å forberede seg grundig og ha hunden klar for de oppgaver den skal møte.


Sørg for å skaffe deg jaktprøvereglene for stående fuglehunder. Dette kan bestilles hos Norsk Kennel klubb eller lastes ned fra nettet: http://www.nkk.no/cmnkk/public/openIndex/view/page1.html?ARTICLE_ID=1092037582170

Les grundig gjennom regler og krav som gjelder for aktuell klasse. Sørg for at hunden er vaksinert og ikke har løpetid dersom det er en tispe. Meld på i god tid til aktuell arrangør og sørg for å bestille overnatting i god tid.
Hvis du må kjøre langt lønner det seg å være ute tidlig slik at hunden er uthvilt før prøvestart. Pakk godt med klær og tenk også på hunden. Husk markeringsdekken, ekstra line, samt varmedekken dersom du skal stille på vinterprøve. Skift ikke fòr eller godbiter rett før eller under prøven. Dette kan føre til løs mage og en uopplagt hund, noe som gjør at den ikke får vist seg fra sin beste side.
Hvis hunden ikke er vant til å slippes sammen med andre hunder, eller å gå i bånd i fjellet sammen med andre, bør du kontakte andre i miljøet for å venne den til dette på forhånd. Dra noen turer til fjells i lag med andre fuglehundeiere, eller meld deg på instruksjonssamling gjennom NISK eller din lokale fuglehundklubb. Det er altfor mange som stiller på prøve bare for å oppleve at hunden overhodet ikke fungerer slik den pleier. Grunnen er som regel at den er uvant med miljøet hvor mange hunder og førere stresser rundt den.
Tren også i intervaller hvor du venner hunden til slipptid på 15-20 minutter. Koble og ha den i bånd en times tid før du slipper på nytt. På denne måten oppnår du et intens og effektivt søk.
Dersom det under prøven viser seg at det ”koker over” for hunden, og at den jager fugl eller går for stort, så ta den litt til siden etter at slippet er over og tren litt lineføring og sitt-dressur. Skjerp den skikkelig og la den få roe seg ned før neste slipp. NB – hard avstraffelse er strengt forbudt, se prøvereglementets § 1.4

Klarer du å forberede deg skikkelig, samt dressere hunden din grundig, vil du få mange trivelige helger i fjellet sammen med likesinnede. Kanskje også oppnå mange fine premier, avhengig av hundens kvalitet og dine ambisjoner. Men husk at det er en hobby – og at de fleste har deltatt på mange prøver før de har lykkes.

Med rett innstilling er dette balsam for sjelen, både for deg og hunden - LYKKE TIL !