Birte Mønsted er 33 år gammel, gift med Kennet en ivrig rådyrjeger, og har to barn.
Hun er født og oppvokst i et hjem hvor det var 8-10 voksne fuglehunder til enhver tid, (de fleste irske settere) og ofte flere valpekull. På Steinsfossen i Vennesla bodde det langt flere firbeinte enn tobeinte, selv om de var en søskenflokk på 5. Hun er yngst i søskenflokken, det vi kaller en skikkelig ”Attpåklatt.”

Hun viste tidlig interesse for jakt og trening av fuglehunder. Da hun var liten var det Irmuns Gaysa II (Stammor til Kennel Steinsfossen) som var favoritten. Etter hvert hjalp hun også sine foreldre å føre frem blant annet irsk setterne Steinfossens Kinti, Queen, Wilma og Flint til championer. Hennes første ”egne” hund fikk hun da hun var rundt 14 år gammel, en engelsk setter ved navn Steinsfossen’s Flikka. Deretter ble det irsksetter, Steins-fossen’s Ruben. Hun førte selv han frem til NUCH, men Ruben hadde dessverre HD og ble bare 10 år gammel.

I en alder av 15 år ble hun medeier i Kennel Steinsfossen, og organisasjons-
arbeid fikk hun inn med morsmelka. Først for AFK siden for NISK. Fra hun var 14 år var hun med og arrangerte jaktprøver og utstillinger. I følge mor Kari Røinås var hun med og arrangerte sin første skogsfuglprøve da hun var 11 år gammel. Kari husker godt da Birte var for ung til å kjøre selv og måtte ta bussen til Hovden, når hun skulle være med å arrangere prøven der. Hun hadde en stor koffert full av partioppsett og dommerbøker med seg på bussen.

Hun har vært med å arrangere Venneslatreffet og Skogsfugl-prøven på Oggevatn, helt siden avdeling 4 startet med disse terminfestede arrangementene.
Ellers så har hun vært med på å arrangere det meste av treningssamlinger, due treninger, møter, dugnader og lignende som vi har drevet med, siden avdeling 4 ble opprettet og frem til for 6 år siden. Som Birte sier nå:

”Jeg er som nevnt mor til to barn, ei jente på 6 år og ei på 3 år. Nå er det de som krever min fulle oppmerksomhet, og da blir det ikke så mye tid til organisasjonsarbeid og fuglehund lenger. Men jeg er fortsatt med i utstillings- og skogsfulgprøve -komiteen. Pluss at jeg er internettansvarlig i avdelinga.
Jeg føler meg veldig ung til å bli tildelt gullmerke, når jeg sammenligner meg med de andre på den lista. Men det er veldig artig og blitt satt pris på, og jeg har jo enda mange år igjen før jeg er for gammel til å drive med fuglehund. Selv om det nok blir noen års pause fra min side .”

Når det gjelder Geir vises det til stykket som ble lagt ut på de nye nettsidene i januar. For øvrig så skal Geir berømmes for sine utallige dugnadstimer på Skisland og det grundige arbeidet han og Oddvar legger ned hvert år i forbindelse med natur stien på Venneslatreffet!

Medlemmene i NISK avd 4 Sørlandet vil gratulere Birte og Geir med velfortjent heder for deres innsats for Norsk Irsksetterklubb.

Oskar gikk nylig ut av styret og han fikk en fin blomsterbukett som takk for en god jobb i styret.


Med hilsen Villy