Med sitt gode humør og hyggelige tone gjennomførte TV-kokken Wenche Andersen medlemsmøtet 29/10.

Den deilige matlukten nådde oss allerede i trappeoppgangen, og det var med spenning vi hørte og så hvordan Wenche Andersen tilberedte den kjente og kjære rypa. Hun hadde laget et knippe oppskrifter til oss og i tillegg fikk vi mange tips, som ble behørig notert:-)

Vi deler her en av hennes oppskrifter med dere:

Rosastekt rypebryst, servert med mandel og sellerirotpurè og Ringerikserter

Du trenger følgende (til 4 personer):

4 ryper
2-3 ss godt smør (eller Kviteseidsmør)
sakt, pepper

Kraft:
Rypeskrog i biter (stekes sjokoladebrune)
eventuelt hjerte og lever (brunes)
2 ss smør
2 gulerøtter i biter
2 skiver sellerirot
1 sjalottløk
6-7 dl vann
5 knuste einerbær
3/4 ts tørket timian

Fløtesaus:
5-6 dl innkokt rypekraft
2-3 dl kremfløte eller crème frache
2 ss rognebærgele
salt, pepper

Purè:
Beregn 2 poteter pr person
1 hel Sellerirot
Fløte (ev. melk eller seterrømme)
salt, pepper
smør

Ringerikserter

Slik gjør du:
La rypene ligge litt i vann før du flår eller ribber dem, da fyker ikke fjøra rundt under flåingen. Kutt av bena i "kneleddet" og vingene i det første leddet. Hodet kuttes av så langt inn mot kroppen som mulig. Ribb eller flå rypene. Wenche velger å flå dem.

Åpne posen i halsen og ta vare på innholdet og bruk det i kraften.

Gni med fingrene, lett mot brystbenet slik at den ytterste hinnen med fjøra løsner. "Kle" av rypene det yttersti skinnet (gjør at følger med skinnet). Skyll rypene i kaldt vann og tørk av dem med kjøkkenpapir. Skjær ut bryststykkene, ta vare på lever og hjerte som brukes i kraften.

La bryststykkene sitte på skroget. Lårene kan ev. brunes lett og serveres ved siden av. Rypeskrogene og innmat brukes til kraft, del i biter og brun i smør i en gryte. Tilsett vann, grønnsaker og krydder og la det småkoke i 20-30 minutter. Sil og kok kraften inn til en fyldig smak.

Fløtesaus: Kok opp kraften, tilsett fløte og rognebærgele og kok til susen begynner å tykne (uten lokk). Smak til med salt og pepper. Sausen kan eventuelt jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann

Stek rypebrystene i smør i varm panne, slik at de får en fin stekeskorpe. Krydre med salt og pepper og legg over i et ildfast fat (dette kan også gjøres tidligere på dagen, rypene kan gjerne ligge her og vente på steking i stekeovnen, til like før de skal serveres). Stek rypebrystene videre i varm stekeovn ved 120 grader i 8-10 minutter. De bør ikke gjennomstekes, da blir de tørre og seige. La rypebrystene hvile i ca. 10 minutter før servering.

Mandelpotet og sellerirotpurè:

Skrell og del poteter og sellerirot i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Tilsett fløte, melk eller seterrøme og mos til purè. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt smør (gjerne Kviteseidsmør).

Forslag til tilbehør:
Tyttebærmarinerte epler, gulrot og rosenkål.

Tyttebærmarinerte epler: Kok opp ca 100 g tyttebær med 2-3 spiseskjeer vann, til tyttebærene slipper saften. Skrell og del eple i båter og legg i kasserollen med tyttebær. kok opp, trekk kaserollen til side, dekk med litt matpapir og la alt stå og trekke i ca. 30 minutter.

Vintips:

Cotes du Rhone
Nebbiolo
Beneventano Rosso (2006)

Alle gode viner uten for mye tanniner, meget fruktig og med god fylde

Velbekomme!!!!