"Styret ønsker å hedre et av våre medlemmer som ingen i fuglehund-Norge kan tenke på uten at de samtidig tenker på glimrende jakthunder – nemlig den irske setter.

Eventyret startet da en filmskuespillerinne for mer enn tre tiår siden bestemte seg for å gå til hundene – bokstavelig talt. Ikke uten å møte motstand importerte hun hunder fra USA. Disse har satt store spor etter seg i den norske bestanden av irsk setter, og bidratt til å løfte vår rases jaktlige egenskaper i betydelig grad.

 

Elin begynte med IS i 1977 – og kennel US ble registrert i 1984. Hun tok instruktørutdannelse hos Erik Wilson og Sollefteå hundeskole. Det har etter hvert blitt mange kurs i Sandefjord, Tempelseter og senere Hjerkinn.

Elin har ikke oversikt over hvor mange, men det er svært mange som har nytt godt av Elins kompetanse til å lykkes med sin IS.

 

Det vil ta altfor lang tid å fortelle om alle hennes hunder som har utmerket seg, men noen må nevnes.

Yawa, vil være å betrakte som en stammor for Elins oppdrett. Yawa har 17 avkom, og blant dem finner en to andre viktige hunder- Nemlig US A som ligger bak viktige hunder som Zimbad og Pukkanøtt.  En annen datter av Yawa, US American Princess, er mor blant annet til Specific.   Princess - resultat av kombinasjon med Yawa og Zan Sett Yankee Dream. Han fikk 110 avkom og har rundt 6 000 – seks tusen - etterkommere i vår base.

Per i dag er det mer enn tusen hunder registrer med kennelnavn «US». Vi kan trygt si at hennes oppdrett har bidratt stort til at den norske irsksetter har fremstått som en fuglehund i toppklasse.

 

Fra hennes oppdrett registreres det stadig nye championater,

Det nevnes;  NJCH «US» Fantom, NJCH «US» Hokus Pokus, NJCH «US»  Longo, N SE UCH N SE JCH «US» Phantomet, NJCH NMH 02 «US» T-Manus, NJCH «US» Specific, NJCH «US» Tornado, NMD-2003 N JCH, «US»  Rubella Nova, N S UCH N J(K)CH «US» Red Oks, NJCH «US» Bamsemums, NJCH «US» Orkan, NJCH «US» Kuling, NJCH «US» Blue Lagoon og NJCH, «US» Rubella Snøhedda,  «US» Chica. – Phantomet og Red Oks er UCH

 

Fra hennes miljø kommer det mer enn bare gode hunder.  Siden starten på årtusenet har hun skapt et unikt hundemiljø i «fuglehund sportens mekka». I 2001 flyttet hun til Hjerkinn, hvor hun etablerte «US Kennel og Camp».

 

Men sin åpenhet, gjestfrihet og kursvirksomhet har hun introdusert stadig nye hundeeiere for gleden av å føre en irsk setter i fjellet.  Ut fra dette miljøet er det kommet både irske settere og førere som har markert seg på topp nivå i norsk fuglehundsport.

Elin F. Wiitusen kan derfor med rette sies å ha bidratt med både hunder og folk som gjør at vår rase har hatt en stor framgang. Hun utnevnes derfor som æresmedlem av Norsk Irsksetterklubb."