Avdeling 5 er i gang med kurs i konsekvens/lydighetsapport som skal gå gjennom hele vinteren og våren. Kursansvarlig er Randi Schultze, kjent for sine bragder med fuglehunder gjennom mange år, som dommer i ulike disipliner, som forfatter av bøker og artikler og for en rekke kurs i fuglehundtrening. En helg i januar kom Randi over fjellet til Bergen for å sette i gang kurset for 24 forventingsfulle deltakere her vestpå.
 
De fleste er førere med irske settere, men også andre fuglehundraser deltar på kurset. Randi selv karakteriserte kurset som fjernundervisning. Opplegget er slik at hun første helg gjennomgikk hele kurset og alle øvelsene vi skal jobbe med utover våren. Deltakerne møtes nå hver uke til felles trening etter et strukturert opplegg som Randi har satt opp. Så kommer hun tilbake i måndeskiftet april/mai til siste treningsinnspurt. Målet er da at alle skal klare apportbeviset. I tillegg blir det tilbud om å gå videre med  vann-og sporapport denne helgen.

Kurshelgen i januar var først og fremst rettet mot førerne, for at vi skal arbeide på rett måte. Alle fasene ble gjennomgått og alle fikk prøve seg på hundene. Vi fikk demonstrert de ulike trinnene vi skal jobbe med, som ”holde”, ”bære”, ”gripe” og ”søk apport” , først med dummy og etterhvert med fjær og fugl.

Vi fikk instruksjon om å gå stegvis fram og gå tilbake hvis tingene ikke sitter godt nok. Randi snakket om betydningne av behersket ros, og om å ikke ty til godbiter før man virkelig trenger det. Hun veileder sine deltakere på en mild og rolig måte, kombinert med en betydelig autoritet.

Dette er som man forstår et opplegg der deltakere må ta betydelig ansvar selv underveis, og følge opp med egentrening. Hver og en må arbeide målrettet og fokusert med hunden sin. Fellestreningen brukes til inspirasjon, til å oppmuntre hverandre og diskutere oss i mellom. Vi kan og ta kontakt med Randi på epost eller telefon, om vi lurer på noe.

Det var en spennende helg, og vi ser fram til treningene framover. Målet er at alle hundene til slutt skal apporterer skjult, utlagt fugl raskt og målrettet, uten å tygge og uten å løpe sin vei...

Klart det skal gå!

For styret i avd 5 Anniken Friis

Les om kursstilbud på vår nettsiden her

Fra trening og demonstrasjon. Thomas sender ut Snoop Dogg.

.. som apporterer flott allerede...

Andre har mer å jobbe med...

Men målet er klart for alle!

 Foto: Arne T. Hamarsland